Baklagiller genel bilgi
Dünyada en önemli gıda grupları arasında yer alan baklagiller mükemmel bir protein kaynağı
olmalarının yanında önemli miktarda diyet lifi, vitamin ve mineraller gibi mikro besinler ve
fenolik bileşikler içermektedirler. Baklagiller, hububatlara kıyasla yüksek miktarda protein
içermekte ve bu proteinler hayvansal proteinlerin yerine ikame edilebilmektedir.
Diğer taraftan baklagiller sülfür içeren aminoasitlerce (metiyonin, sistin ve sistein) fakirdirler ve
sebzelerle birlikte tüketilmesi önerilmektedir (Iqbal, A., Khalil, I.A., Ateeq N. ve Khan M.S.;.
Nutritional quality of important food legumes. Food Chemistry 2006, 97, 331-335)
Baklagiller tahıllarla karşılaştırıldığında daha yüksek protein içeriğine sahip olduğundan
baklagillerdeki protein-nişasta etkileşiminin nişasta sindirimini yavaşlattığı ve glisemik tepkiyi
azalttığı değerlendirilmektedir. Yapılan çalışmalar baklagillerin içerdiği yüksek miktardaki diyet
lifinin ve antinutrisyonel öğelerin (fitat, amiloz inhibitörleri) nişasta sindirilirliğini azalttığını
göstermektedir. Sonuç olarak baklagil nişastasının yavaş sindirilmesi yemek sonrasında vücutta
yavaş ve orta seviyede glukoz ve insülin tepkilerinin oluşmasına yardımcı olmaktadır (Özge KURT
GÖKHİSAR, Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, 2018)